Hledáte účinný lék na kašel? Zkuste čokoládu!

Čokoláda je opravdu lék. Funguje i proti kašli! Foto: Čokoláda je opravdu lék. Funguje i proti kašli!Foto: iStock

Až budete mít příště kašel, zkuste vynechat osvědčenou dvojku med a citron – a chopte se čokolády! Podle nových výzkumů respiračních onemocnění je totiž právě čokoláda účinným bojovníkem proti kašli!

Sny čokoholiček se zřejmě plní. Po čokoládě se sice ještě úplně nehubne, ale už je alespoň dokázáno, že účinně funguje proti kašli. Tvrdí to konkrétně profesor Alyn Morice, vedoucí výzkumu kardiovaskulárních a respiračních onemocnění na University of Hull a zakládající člen Mezinárodní společnosti pro studium kašle. Tento pán je skutečnou kapacitou v oboru a dal si tu práci, aby výzkumem převrátil tvrzení o medu a citronu jako nejúčinnější domácí léčbě kašle. Trumfne je opravdu čokoláda?

"Já vím, že to zní jako něco z Mary Poppinsové, ale jako nezávislý odborník, který strávil léta zkoumáním mechanismu kašle, vás mohu ujistit, že máme empirické důkazy,” tvrdí profesor Morice.

Na kašel i dobré spaní

Profesor Morice poukazuje na novou evropskou studii o lécích proti kašli. U pacientů, kteří užívali nový lék obsahující kakao, bylo zjištěno, že během dvou dnů došlo ke značnému zlepšení kašle a nespavosti (ve srovnání s těmi, kteří užívali standardní sirup proti kašli).

A co je ještě lepší? Tato studie není první, která dokazuje, že čokoláda může uklidnit kašel! Ke stejným výsledkům došli i vědci z londýnské Imperial College. Ti nezávisle zjistili, že theobromin, což je alkaloid obsažený v kakaovém prášku, potlačuje kašel lépe než kodein, běžná přísada léků proti kašli!

Proč vlastně funguje čokoláda tak dobře? Odborníci tvrdí, že je to proto, že kakao zmírňuje zánět nebo podráždění. V podstatě je lepivější než typický sirup na kašel a lépe vytváří potah pro ochranu nervových zakončení v krku, které vyvolávají nutkání k kašli. Na podobné bázi funguje i med a citron, ale prý ne tak dobře! Rádi věříme!

Tak sladké to nebude

Nepředstavujte si ovšem, že při kašli načnete bonboniéru a pomalu ji ve jménu vědy a léčení zhltnete. Ani pití horké čokolády nebude mít dostatečný účinek. Podle profesora Morice může jistou úlevu zajistit pomalé cucání kousku čokolády, ale skutečně účinná léčba bude prozaičtější. Čokoládové sloučeniny budou přidávány do sirupů proti kašli, kde s jinými přísadami vytvoří efektivní tým pro léčbu.

-ku-

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Vyneste se do čokoládového nebe Foto:

Cukroví pro čokoholiky: Hříšně dobré!

Jen máloco dokáže tak skvěle udělat Vánoce ještě sladší, než hříšně sladká čokoláda!


Článek

Srdci prospívá manželství i káva Foto:

Manželství, káva a čokoláda podle nových studií nejvíce prospívají srdci

Zdravá výživa a neustálá fyzická aktivita pomáhají předcházet kardiovaskulárním chorobám. Jsou ale i další faktory, například psychosociálního typu, které mají vliv na...