Delší život díky zmrzlině? V Itálii už existuje recept na dlouhověkost

Patentovaná italská zmrzlina může prodlužovat život  Foto: Patentovaná italská zmrzlina může prodlužovat život Foto: istock.com

Zmrzlina může prodlužovat život. Nejlepší je k tomuto účelu čokoládová, oříšková či ze zeleného čaje. "Kdo říká, že by dobrá jídla měla tělu škodit?" táže se Valerio Sanguigni, kardiolog z římské univerzity Tor Vergata, který studoval a nechal si patentovat tento výjimečný koncentrát antioxidantů.

A příznivými účinky kornoutu zmrzliny se zabýval i takový vědecký časopis jako je Nutrition.

Dokonalý pokrm pro lidské zdraví? Zmrzlina s příchutí kakaa, oříšků a zeleného čaje. Valerio Sanguigni, kterého od dětství fascinoval kornout zmrzliny, se stal později kardiologem. Když tento profesor z Tor Vergata hledal elixír dlouhověkosti pro srdce, vrátil se ke své dávné vášni pro zmrzlinu. A dal si patentovat recept na potravinu, která podle jeho výzkumů se svým koncentrátem antioxidantů umožňuje mladým rychleji běhat a starým zase udržet si zdraví.

"Chtěl jsem vnést světlo do džungle látek, které obsahují antioxidanty. Zjistil jsem, že mnohé pokrmy na našem stole ztrácejí své vlastnosti. Potraviny, které nejlépe zachovávají tyto látky, jsou právě sušené ovoce, kakaové boby a zelený čaj, a to zejména při nízkých teplotách. Dal jsem si patentovat svou zmrzlinu, která je mimochodem velmi dobrá, a nazval jsem ji Powellnux," říká Valerio Sanguigni.

Tajný recept ukrytý v laboratoři na severu Itálie

Bude však třeba nějaký čas, než se tento elixír dostane do našich kornoutů nebo do nanuků, které se snadněji přepravují. Zdravá zmrzlina byla zatím vyrobena v malých dávkách, aby mohla být podrobena nejrůznějším vědeckým testům. "Krém byl vyroben podle tajného receptu v laboratoři na severu Itálie, kde je dostatek dobrých ořechů. Finální produkt, tedy zmrzlina, byla vyrobena v římské mrazírně," vysvětluje profesor Sanguigni.

Dobrovolníků ochotných podrobit se testům tentokrát bylo dost. Čtrnáct osob ve věku od dvaceti do osmatřiceti let prošlo nejprve krevními testy, které se po pozření 100 gramů zmrzliny zopakovaly. Pak měli ze všech sil šlapat na rotopedu. Při šlapání na rotopedu dosahovali dobrovolníci stejného výkonu s nižší tepovou frekvencí a nižším tlakem. Prokázalo se to, co Sanguigni předvídal: antioxidanty prospívají srdci a zlepšují fyzický výkon.

Jak ukázaly další výzkumy, pouhá lžička zmrzliny aktivuje ty receptory v mozku, díky nimž pociťujeme takovou radost, jako bychom vyhráli v loterii nebo poslouchali oblíbenou hudbu. Navíc podle psychologů a nutričních poradců poskytuje zmrzlina významný psychický užitek: vrací nás do dětství a vyvolává kladné emoce.

"Soudí se, že vznik volných radikálů přispívá ke vzniku mnoha chorob. Polyfenoly jsou účinné v boji proti těmto nemocem. Testy prokázaly, že dvě hodiny po pozření zmrzliny se zvyšuje množství polyfenolů v krvi, a to má pozitivní vliv na rozšiřování cév," napsal časopis Nutrition.

Přečtěte si také:

Článek

Můžete použít olivový olej, ale úplně nejlepší je kokosový Foto:

Převalování oleje: Ochrání a vybělí vám zuby a zbaví vás migrény

Slyšeli jste už někdy o takzvaném oil pullingu? Anglické sousloví lze volně přeložit jako převalování oleje v ústech. Jde o starobylý ájurvédský rituál, který je známý...

Článek

Břicho je epicentrem našich emocí  Foto:

Břicho je epicentrem našich emocí a zdraví. Staráte se o něj dobře?

Břicho nikdy v minulosti nevyvolávalo takový zájem veřejnosti a vědců jako právě teď. Fascinuje psychology i vědecké kruhy. Jaký vztah máme ke svému břichu ve společnosti,...

Článek

Kustovnice čínská  Foto:

Rudá viagra kustovnice čínská: 5 důvodů, proč ji zobat

Kustovnici čínskou můžeme zobat v podobě sušených plodů, které chutnají příjemně nakysle. Skoro jako sušené brusinky. Odpradávna se využívá v tradiční čínské medicíně....

zdroj: čtk