Chudokrevnost neboli anémie: Příčinou bývá často strava bez masa

Chudokrevnost Foto: ChudokrevnostFoto: iStock

Podle Světové zdravotnické organizace má některou z forem anémie 30 % obyvatel. Postihuje často ženy v průběhu v těhotenství, během menstruace, tam ovšem pomine. Trvale jí ale mohou trpět vegani nebo vitariáni.

Chudokrevnost, odborně anémie, je nejrozšířenější nemoc krve. Vzniká výrazným poklesem tvorby červených krvinek a barviva (hemoglobinu) v důsledku nedostatku kyseliny listové, vitamínu B12 a železa. Zdroji kyseliny listové je především listová zelenina nebo ořechy, vitamín B12 nebo železo obsahuje hlavně maso, mléko a vejceVegani se sice snaží jejich deficit kompenzovat doplňky stravy, v těch mohou ale být přidané látky (až několik desítek). „Módní tvrzení o škodlivosti tepelně upravované stravy je nesmysl. Jíme ji totiž bez následků nepřetržitě od používání ohně, půl, možná milion let. Naopak maso bylo klíčové pro rozvoj lidstva, dává sílu, v drsné době kamenné by bez něj prostě nepřežilo. Osm z dvaceti (!) pro organismus nezbytných aminokyselin lze do těla dostat jen z masa," vysvětluje internista MUDr. Štěpán Mach.

Maso s mírou

Maso má i zásadní význam pro objem svalů, tělesný vývoj, regeneraci, hojení ran, imunitu, tvorbu hormonů, enzymů. Vegetariáni mají pravdu v tom, že ho jíme příliš, mnozí i denně, což není dobře. Kdysi se vařilo jen v neděli, později dva, tři dny v týdnu. To je optimální. Kdo ale maso jíst nechce vůbec, měl by se nechat důkladně vyšetřit, ne pro každého je totiž bezmasá strava vhodná. Jistě, má řadu výhod, nezatěžuje tolik zažívací soustavu a střeva, ale stále platí antická moudrost, že stejné jídlo je pro jednoho lék, pro druhého jed. Náhražka v podobě sóji není zdaleka ideální řešení. Hodně lidí po ní cítí nadýmání, bývá i nekvalitně průmyslově zpracovávaná a pak může vyloženě škodit.

Veganství a děti

U bezmasé stravy záleží na motivu. Když se pro ni někdo rozhodně kvůli tvrzení, že se zvířata nemusí zabíjet, protože to obstará samoregulace přírody, je s odpuštěním, hlupák. Loni nás o tom přesvědčili přemnožení divočáci, v Austrálii už přes dvě stě let bojují s králíky, kteří jim devastují celý ekosystém. „Tvrdě odmítám, aby rodiče k veganství nutili své děti. Zaprvé sami nerozhodují o svém životě a hlavně mají úplně jiné nutriční potřeby! K růstu, nejvíc v pubertě i před ní, potřebují látky, které jinak než z masa v takovém množství prostě nemohou přijmout. Anémie je, bohužel, právě u dětí velice častým jevem," tvrdí MUDr. Mach. Ale nejde jen o chudokrevnost. U dětí, které nejí maso, dochází k narušení rozvoje čelistí, deformacím chrupu, vadám zraku.

Maso člověk přirozeně potřebuje

Stačí si uvědomit, že chudokrevnost se vyskytuje nejčastěji v rozvojových zemích, kde mají právě nedostatek masa, naopak o zeleninu, rýži, brambory nouzi nemají. I když je pro obsah bílkovin, stravitelnost a minimum tuku nezdravější bílé maso, hovězí bychom úplně vynechat neměli. Jen je lepší dát si ho vařené místo bifteku – zachová si nejvíc důležitých látek.

„Člověk je geneticky všežravec, na tom nikdo nic nezmění. To, že se vegetariáni dožívají mnohem vyššího věku, je mýtus. Průměrný věk stoupá celkově, v souvislosti s lepší lékařskou péčí, využitím nových léků či metod," dodává Štěpán Mach. A ne každá bezmasá strava je zdravá. Může mít hodně tuku, cukru, navíc jsou tu zákusky, bílé pečivo, „smažák“ a hranolky.

Středozemí kontra Švýcarsko

Na chudokrevnost má příznivý vliv středomořská strava, kde převažují ryby, zelenina, olivový olej (Itálie, Španělsko, Francie). Nelze to brát jako mantru, v průměrném věku jsou před nimi Švýcaři, o nichž nelze říci, že si příliš potrpí na racionální výživu. Tam zase může působit neznečištěné životního prostředí, genetika, faktorů je mnoho.

Jak chudokrevnost poznat?

Chudokrevnost může vzniknout pomalu, takže si na ni tělo postupně zvyká, ale i velice rychle. Bývá patrná už na první pohled nepřirozeně bledou, bílou kůží. Z dalších příznaků je častá únava, bolest hlavy, hučení v uších, rychlé, povrchové dýchání, bušení srdce, nechutenství, hubnutí, zácpa (nebo naopak průjem), obtíže při polykání. Někdo může trpět hyperhomocysteinémií (poruchami krevních destiček). Ve zvýšené míře a opakovaně se vyskytují problémy s hojením ran, infekce, podrážděnost, apatie, při dlouhém neléčení může dojít až k bezvědomí či srdečnímu selhání!

Možnou příčinou vzniku anémie, kromě těch výše vyjmenovaných, jsou i chemické léky, zejména dlouhodobé nadužívání ibuprofenu a acylpyrinu.

Pracné hledání příčiny

Při léčbě chudokrevnosti je prvotní zjistit její příčinu, testuje se hlavně krevní obraz, obsah železa a potřebných vitamínů. V další fázi se hledají případná skrytá krvácení, například po léčbě antibiotiky, virové nákaze, prodělané chemoterapii, ale velmi často je příčina prostě neznámá. Ke zlepšení stavu obvykle stačí zvýšit příjem chybějících látek speciálními preparáty, někdy je nutné předat pacienta na hematologické pracoviště. Jednou z možností je transfuze, krajní řešení je pak transplantace kostní dřeně.

„I když se anémie vyskytuje častěji u žen, mnohem závažnější následky může mít u mužů. Tam totiž může způsobit poruchy ejakulace, dokonce erekce, ale naštěstí k tomu dochází spíš ojediněle. I tak ale chudokrevnost spolehlivě dokáže ´otrávit´ život," uzavírá MUDr. Mach.

Jan Janula

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Trápí vás často únava, bolesti hlavy, nevolnost, pálení jazyka nebo malátnost? Foto:

Řeč těla: Jaké potíže nám odkrývá chudokrevnost?

Jak ovlivňuje stav duše i naše tělo? Objevte tajemství psychosomatiky.


Článek

Tak trochu jiné burgery - veganské! Foto:

Veganství: Proč se pro něj rozhodly světové celebrity?

Móda, nebo nezbytný životní styl, který zachrání planetu i lidské tělo? Na veganství panují různé názory. Je ale pravda, že se k veganství hlásí stále více lidí, včetně...

Článek

Příroda ve službách krásy a zdraví: Jak bojovat s jarní únavou Foto:

Příroda ve službách krásy a zdraví: Jak bojovat s jarní únavou

O jarní únavě a detoxikaci s ní spojené ví snad každý, neboť pročistit si tělo po opulentních vánočních hodech a zimním nicnedělání je logické.