Romantické pečení: Malované rolády

Namalujte si svůj originální moučník Foto: Namalujte si svůj originální moučníkFoto: Pinterest.com

Rolády patří mezi velmi oblíbené moučníky, protože jsou jednoduché a dobré. My vám ukážeme, jak si i z obyčejné rolády můžete vytvořit originální zákusek. Stačí ji „pomalovat".

Nemusíte oplývat malířským nadáním. Na roládě vypadají krásně i obyčejná srdíčka nebo puntíky. A také nepotřebujete žádné speciální vybavení nebo suroviny, protože motivy se na roládu malují obarveným těstem. Takže si vystačíte jen s pár potravinářskými barvami, které se dají běžně koupit v supermarketu.

Začněte tím, že si připravíte světlé těsto na roládu.

Pokud nemáte vlastní recept, zkuste třeba tento:

 

Potřebujete:

5 vajec

150 g cukru

150 g polohrubé mouky

špetku soli

V míse vyšlehejte elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do světle žluté nadýchané pěny. Prosejte na ni mouku se solí a zlehka ji do pěny vmíchejte. Nakonec přidejte tuhý sníh ušlehaný z bílků a lehkým převracením vařečkou ho vmíchejte do těsta.

Ornamenty, které budou zdobit roládu, se malují těstem, takže odeberte dvě lžíce těsta na každou barvu, kterou při malování budete chtít použít (zde byly použity čtyři barvy, tři na kvítka a zelená na lístky). Každou část těsta pak obarvěte jednou potravinářskou barvou.

1 Foto:

Vyložte si plech papírem na pečení a pomocí štětce na něm namalujte obarveným těstem obrázkový motiv (pokud máte světlý papír na pečení, můžete si na něj motiv předem předkreslit z rubové strany tužkou). Dejte pozor, aby se jednotlivé barvy nepřekrývaly a nedotýkaly, jinak se slijí.

2 Foto:

Až budete mít květy namalované, je potřeba je zafixovat, aby je další vrstvy těsta nepoškodily. To můžete udělat dvěma způsoby. Buď dejte plech s malovaným motivem do mrazáku na cca 15 minut, nebo připravený motiv předpečte v troubě (těsto hlídejte, aby nezačalo hnědnout, stačí necelé 2 minuty). Do takto zafixovaného vzoru (v případě pečení ještě horkého) domalujte zelené lístky a opět je potřeba motiv zafixovat stejným způsobem jako předtím. Motiv nemusíte malovat na celou plochu, stačí jen 2/3, které po stočení rolády budou vidět.

3 Foto:

Na připravený namalovaný motiv nalijte zbytek roládového těsta, opatrně jej rozetřete po celém plechu a upečte v troubě.

4 Foto:

Po upečení plátu postupujte stejně jako při pečení klasické rolády. Ihned po upečení poprašte roládový plát moučkovým cukrem a položte na něj pečicí papír. Následně plát vyklopte na rovnou podložku, opatrně sloupněte pečicí papír, na kterém se těsto peklo, plát znovu překlopte tak, aby pomalovaná strana byla dole, a ihned srolujte. Takto srolovanou roládu zabalte do vlhké utěrky a nechte ji vychladnout.

5 Foto:

Vychladlou roládu znovu rozbalte a naneste na ni krém (nanášíte ho na nepomalovanou stranu), který rozetřete do souvislé vrstvy. Plát pak znovu zarolujte a roládu nechte vychladit. A pak už ji stačí jen nakrájet.

6 Foto:

S barvičkami si můžete různě hrát:

573d2bf5e6c29eb9f9204be0bcd09087 Foto:

 

Pokud chcete malovat jemnější vzory, je lepší vyrobit si na zdobení speciální dekorační pastu, kterou namalujete zvolené motivy. Budete na ni potřebovat:

1 bílek

40 g hladké mouky

30 g rozpuštěného másla

potravinářské barvivo

Všechny přísady na dekorační pastu dobře rozmíchejte a obarvěte buď jednou, nebo více různými potravinářskými barvami. Pastu naplňte do zdobicího sáčku s tenkou trubičkou a na plech s papírem na pečení namalujte ornamenty. Pak je uložte i s plechem na 15 minut do mrazáku, aby ornamenty ztuhly, rozetřete na ně opatrně těsto a vše upečte.

5933985046_dbefea3ba6_o Foto:

Pro děti můžete udělat třeba roládu s medvídky. Vždy malujte nejdříve to, co je vidět jakoby na povrchu (v tomto případě čumáčky) a pak to, co je za tím (v tomto případě hlavičky). Drobnější detaily můžete potom domalovat až po upečení třeba rozpuštěnou čokoládou.

20ffb7f1941dd2c3f7412f997675085e Foto:

 

A tady je ještě malá inspirace:

-mb-

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

Pivo nemusí být jen hořké Foto:

Honí vás mlsná? Pojďte na pivo!

Jestli vám nechutná hořká chuť piva, tak tohle vám určitě chutnat bude, protože v něm po hořkosti není ani stopy. A mužům se tyhle malé dortíky ve tvaru půllitrů s pivem...

Článek

Sladký dort si můžete klidně srolovat Foto:

Rolovaný dort aneb sladká roláda trochu jinak

Klasický dort se dělá z kulatého korpusu, který prokrojíte, promažete krémem a opět sestavíte. Tenhle dort je taky kulatý, ale dělá se úplně jinak – jako roláda.

Článek

 

Článek

Šachovnicový dort vypadá efektně a přitom je hrozně jednoduchý Foto:

Zahrajte si s námi a upečte si sladké šachy

Možná doma rádi hrajete šachy nebo dámu. Takovou šachovnici si klidně můžete vytvořit i uvnitř dortu. A bude doslova k nakousnutí. Nevěříte?