Nápady z červené čočky: Zkuste polévku, pomazánku nebo sladké sušenky

Polévka z červené čočky je rychlá, zdravá a výborná Foto: Polévka z červené čočky je rychlá, zdravá a výbornáFoto: iStock

Ne nadarmo je čočka nazývána královnou luštěnin. Ta červená je navíc velmi rychlá na přípravu, nemusí se předem namáčet a díky chybějící slupce téměř vůbec nenadýmá, takže je ideální i pro malé děti.

Červená čočka je uvařená během 15–20 minut a během vaření se většinou úplně rozpadne. Proto se skvěle hodí do polévek (můžete ji klidně přidat k základu zeleninové polévky jako zavářku), na pomazánky i jako příloha. 

Ale nejen to, červená čočka je vhodná i na sladké pečení. Tedy spíše mouka z ní. Je přirozeně bezlepková a díky tomu si ji mohou do svých pokrmů zařadit i celiaci. Z mouky z červené čočky lze připravovat sušenky, muffiny nebo lívance, je vhodná i na zahušťování polévek a masových pokrmů nebo na obalování.

Jestli chcete trochu ozdravit svůj jídelníček, vyzkoušejte některý z následujících receptů:

Pomazánka z červené čočky

cockova_pomazanka Foto:

Co budete potřebovat:

  • 200 g červené čočky
  • 5 lžic olivového oleje
  • 1 cibuli nakrájenou na kostičky
  • 1 střední nastrouhanou mrkev
  • 2 stroužky česneku
  • šťávu z citronu podle chuti
  • 1 lžičku soli
  • cca 600 ml vody
  • kari koření

 

1. Červenou čočku propláchněte pod tekoucí vodou a nechte odkapat.

2. Na oleji orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mrkev a za občasného míchání společně pár minut restujte. Přidejte utřený česnek, lehce osolte, můžete ochutit kari kořením. Vmíchejte čočku, směs zalijte vroucí vodou, přiklopte a na velmi mírném plameni vařte dvacet minut a občas zamíchejte. Všechna voda by se měla vyvařit, čočka by měla být měkká a získat kašovitou konzistenci i bez mixování.

3. Dochuťte solí a nechte vychladnout, aby pomazánka zatuhla. Pak do ní ještě zamíchejte citronovou šťávu a lžíci olivového oleje pro obohacení celého pokrmu.

TIP: Pomazánku lze místo kari kořením dochutit např. čerstvou bazalkou, petrželkou, česnekem nebo jinými jarními bylinkami.

 

Rajská polévka s červenou čočkou

rajska_polevka_s_cervenou_cockou1 Foto:

Co budete potřebovat:

  • 6 lžic červené čočky
  • 1 lžíci olivového oleje
  • 2 cibule nasekané nadrobno
  • 400 g loupaných krájených rajčat
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 bobkový list
  • černý pepř
  • 3 šálky zeleninového vývaru
  • 3 lžíce čerstvé nebo mražené bazalky

 

1. Propláchnutou čočku vsypeme do hrnce s vroucí vodou a zvolna vaříme přikrytou asi 25 minut, dokud nezměkne. Slijeme vodu, čočku propláchneme a necháme odkapat.

2. Ve větším hrnci rozpálíme olej, přidáme cibulku a smažíme asi 10 minut. Přidáme rajčata, rajčatový protlak, bobkový list, pepř a zalijeme vývarem. Přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou za občasného míchání asi 25 minut. Hrnec odstavíme a necháme pár minut chladnout.

3. Vyjmeme bobkový list a zeleninu rozmixujeme. Zeleninovou směs pak vrátíme do hrnce, vmícháme čočku a nadrobno nasekanou bazalku a krátce prohřejeme.

Čokoládové sušenky z červené čočky

susenky_z_mouky_z_cervene_cocky Foto:

Co budete potřebovat:

  • 1/2 hrnku změklého másla
  • 3/4 hrnku třtinového cukru
  • 1 vejce
  • 1 kávovou lžičku vanilkového extraktu
  • 1 hrnek hořké čokolády (85%)
  • 1 a 1/2 hrnku mouky z červené čočky
  • 1/4 kávové lžičky kypřicího prášku
  • 1 /8 kávové lžičky jedlé sody
  • špetku soli


1.  Máslo s cukrem vyšleháme do pěny (trvá to asi 5 minut). Přidáme vejce a opět chvíli šleháme, dokud se ingredience nespojí. Vmícháme vanilku a polovinu rozpuštěné vychladlé čokolády a znovu zašleháme.

2. Mouku, kypřicí prášek, sodu a sůl prosejeme a pomalu přimícháme do směsi. Nakonec vmícháme zbytek čokolády nasekané na kousky.

3. Z těsta vytvoříme kuličky, rozložíme je na plech s papírem na pečení a každou mírně stlačíme. Dáme je do trouby vyhřáté na 175 °C a pečeme 8 až 10 minut. Před sundáním sušenek z plechu je necháme vychladnout.

Tipy z obchodů

V obchodech seženete jednak klasickou loupanou červenou čočku, mouku z červené čočky, ale třeba i hotové sušenky nebo těstoviny, které jsou přirozeně bezlepkové:

-ak-/Foto receptů: bioweb.cz

Mohlo by vás taky zajímat:

Článek

hubnoucí potraviny ženy hlavní Foto:

TOP 8 potravin, na které štíhlé ženy nedají dopustit

Štíhlé ženy vědí, jak jíst a nepřibrat.

Článek

I z ryze českých surovin se dá udělat lákavé, chutné a dietní jídlo. Foto:

Hezky česky: Jezte a hubněte s pomocí lokálních potravin

Rozhlédněte se po českých luzích a hájích, nakupte hezky „doma“ a začněte správně hubnout. Svůj metabolismus totiž potěšíte nejvíce právě lokálními potravinami.

Článek

nejzdravější levná jídla Foto:

10 nejzdravějších potravin, které koupíte za pár korun

Za stovku se může zdravě najíst klidně celá čtyřčlenná rodina.

Článek

kobliha tučná jídla Foto:

5 zdravých potravin, které mají víc tuku než kobliha

Všimněte si, že zdravé neznamená automaticky bez tuku.